На 27.10.2012 г. в ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян гостуваха за пореден път нашите най-добри приятели – представителите на американската общност в България, обединени в сдружение „Приятели на Лопян“.
Поводът за това посещение бе предстоящият празник Хелоуин, който се чества на 31 октомври, най-вече в англоговорящите страни.
Празникът води началото си от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии. По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат „цел“ на техните игри.
...

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърждава 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.
В средновековния английски език наричали празника Хелоуин, както се нарича в САЩ и до днес.
...

Дългогодишната дружба с представителите на американската общност в България, както и със служители от Посолството на САЩ, естествено предизвиква желание у децата да участват в празниците на своите приятели от Сдружението.
Всички се забавляваха, танцуваха, рисуваха. Училището получи отново много подаръци – лекарства, радиатори…, а “вещици” и “магьосници” организираха децата във весели игри.
Нетрадиционно провеждане на един почивен ден! Хелоуин…
Именно затова силно мотивиращо въздействие върху децата оказа вниманието на едни успели хора, тяхната неподправена любов и желание да откликнат на детските потребности от обич и грижи.
Това е една непопулярна, но доказала се във времето мярка, за мотивиране и задържане на учениците в училище.
Благодарим Ви, приятели!
Текст и снимка: Мариана Дойнова – ОУ “Хр. Ботев” - Лопян