Исторически музей – Ботевград бе домакин на вечер, посветена на Световния месец за борба срещу рака на гърдата. По традиция проявата се организира от ръководството на  Местната структура на Асоциацията на жените с онкологични заболявания „Жажда за живот”. Гостите бяха посрещнати с розови лентички – символ на борбата срещу рака на гърдата.
Водещи на вечерта бяха десетокласничките от ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” Теодора и Цветина, които са част от доброволния екип на организацията. Те представиха статистика на заболеваемостта и изтъкнаха колко важни са самопрегледите и профилактиката срещу рака на гърдата. Ето и акцентите в докладите на двете на момичета: „Болестта е на първо място по разпространение на онкологични заболявания при жените. Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. В България само 14 на сто от заболяванията се диагностицират навреме, а за Западна Европа и САЩ – около 50 на сто. Само в пет на сто от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността е сто пъти по-малка, отколкото при жените. След навършване на 20 години всяка жена трябва да си прави самопреглед и при всяко съмнение да потърси мнението на лекар.".
Теди и Цветина обясниха, че са избрали да бъдат доброволци, за да са полезни на себе си, близките и приятелите си.
Сред присъстващите на срещата беше д-р Карабинова, акушер-гинеколог с 40-годишна практика. Тя разказа за превенцията на ръка на гърдата. Д-р Карабинова апелира присъстващите да си правят редовно профилактични прегледи за рак на гърдата и подчерта, че те са безплатни. Тя поясни, че не акушер-гинеколозите лекуват рака на гърдата, а мамолозите.
„Световният месец за борба срещу рака на гърдата е подходящ да организираме своя профилактичен преглед. Защото прегледът е първо наша отговорност, а след това на нашия личен лекар. Нека се научим да се грижим за здравето си и да бъдем отговорни към себе си. Ранната диагностика е сигурна стъпка към успешно лечение. Ето защо ние няма да се уморим да повтаряме колко важна е профилактиката”, допълни Веселка Маринова, председател на организацията „Жажда за живот”. Тя напомни, че благодарение на Асоциацията на жените с онкологични заболявания, жените над 40 години имат възможност да преминат безплатен мамографски преглед веднъж на две години, а всеки онкоболен след петата година има право да се пенсионира като лице, загубило 50 на сто от работоспособността си. „Преследваме и още една цел – да бъде създаден профилакториум за болни от рак на гърдата”, каза още Веселка Маринова.
Вечерта, посветена на Световния месец за борба срещу рака на гърдата, продължи с танц на Михаела и Михаил от фолклорния детски състав на Нина Велева. Съпричастност към проявата на организация „Жажда за живот” изрази и ботевградската дизайнерка Деси Панева. Тя показа някой от най-новите си модели и аксесоари.
Вечерта завърши с изпращане на балони в полет, символизиращи надеждата на хората с диагноза рак, че има спасение за тях.  
Ботевградската асоциация на жените с онкологични заболявания е учредена през май 2007 година и е официално регистрирана в съда на 4 януари 2008 год. Основната цел на организацията е да оказва подкрепа и помощ на пациенти с онкологични заболявания, да провежда срещи, на които да разгласява възможностите за превенция срещу рака на гърдата. През последните четири години организацията е инициатор на много здравни беседи и на две изключително успешни кампании, по време на които бяха прегледани над 2000 жени за рак на гърдата и щитовидната жлеза.