Опитваме се да направим всичко възможно, за да се отвори пазара за природен газ в България и за други страни освен Русия, съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той потвърди, че има засилен интерес от Турция. По думите му, е прекалено рано да се коментират подробности как газът ще бъде доставени. Добрев поясни, че тепърва ще се уточняват тези неща.

Делян Добрев коментира и темата с АЕЦ "Белене". Той бе категоричен, че България не може да си позволи строителството на такъв обект. По думите му, е изключително трудно да се финансира "Белене". "Много е лесно да се поддадем на чувствата, но е важна реалността", каза Добрев.

"АЕЦ „Белене” струва колкото пенсиите на всички български пенсионери за две години", заяви той.

Министърът каза, че по - добре би било вместо да се организира референдум, БСП е трябвало да отвори сметка, в която да се набират средства за строителството на АЕЦ "Белене". Той припомни, че сред социалистите има хора с много големи банкови сметки.

Делян Добрев заяви, че е възмутен от думите на Сергей Станишев, че той е "дребен лъжец". "За кое съм излъгал", попита министърът.

Относно провеждането на референдума, Добрев заяви, че  би било добре той да се проведе заедно с парламентарните избори.