Коалиция "Ред законност и справедливост Янев - Марешки" ще се бори срещу криминализацията и срещу доганизацията на държавата. Думите са на лидера на РЗС Яне Янев, след като стана ясно, че партията ще "играе" на парламентарните избори догодина заедно с "Либерален алианс", оглавявана от Веселин Марешки, съобщава Дарик.

Яне Янев подчерта, че партията му не е патерица на властта и досега не се е коалирала, защото не може да го направи с тези, "които лапат от държавната софра".

Новата коалиция лидерът на РЗС определи като различна от всички, които сме познавали по време на българския преход, а неговият край ще бъде основна идея на новото обединение. Според Янев това може да се постигне, след като бъде свикано Велико Народно събрание и бъде приета нова Конституция с нов модел на управление, който включва съкращаване на държавната администрация с 50%, нов закон за гарантиране на свободата на словото, закон за българските синдикати.

"Искаме да видим министри в българските затвори", настоя Яне Янев. Лидерът на "Либерален алианс" Веселин Марешки мотивира желанието си да се коалира с Янев с факта, че партия РЗС досега не е участвала в управлението на държавата и не носи никаква отговорност за състоянието й в момента.

Три са основните идеи, които Марешки представи, преди да подпише рамковия договор за създаване на коалицията - идеята за здравна реформа, която да насочи парите за здравеопазването към лекарите, пенсионна реформа за гарантирано увеличаване на пенсиите и правила за разгръщането на малкия и среден бизнес.

До края на годината новата коалиция ще представи собствена политическа платформа за управление на държавата по сектори.