През 2008 година ВиК “Бебреш” ЕООД ще се придържа към ежемесечното отчитане на водомерите, което позволява сметките да се формират по действителен разход на вода. По този начин оплакванията срещу размера на фактурирания разход се свежда до минимум. В момента средният период на отчитане на водомерите и датата на фактуриране на задължението за вода е 30 дни. Тенденцията е този срок да бъде намален, което също има значение при определяне на реално изразходването количество питейна течност – смятат от ръководството на водното дружество.  

През настоящата година се предвижда да започне подмяна на старите средства за измерване с нови, които са с по-висок клас на точност. Редовно ще бъдат проверявани старите водомери. Водното дружество ще осигури възможност на потребителите да правят справки  по задълженията си. Към клиентите с натрупани сметки за вода ще прилага диференциран подход за събиране на дълговете. В момента наложената практика в тази насока е разсрочване на плащането по план, съгласуван предварително от двете заинтересовани страни.

Във връзка със запитвания, предложения или оплаквания потребителите могат да осъществят контакт с водното дружество чрез посещение на място, по телефона или да подадат жалба.  В последния случай срокът за отговор е 14 дни. Ако клиентите не са доволни от получения отговор, те могат отново да се жалват. Повторно подадените жалби ще се преразглеждани от други лица, за да бъде елиминирана вероятна грешка от страна на дружеството при първоначалното разглеждане на оплакването.

Мерките за точно отчитане на водните разходи, както и стратегията за работа на ВиК, са заложени в бизнес плана на дружеството за тази година. Той предстои да бъде разгледан на сесията на ОбС, която ще се проведе в четвъртък.