Представител на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите посети тази сутрин ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, за да провери изпълнението на проекта за класна стая на открито в парка на учебното заведение. Проверката приключи без забележки. Това съобщи директорът на училището Даниела Колева преди началото на първия урок в класната стая, с който бе дадено начало на поредицата от събития, посветени на 100 години гимназиално образование в Ботевград.
Класната стая на открито е изградена със средства, осигурени от участието на ПМГ в конкурса „Обичам природата – и аз участвам!” на Министерството на околната среда и водите.
Днес в класната стая се проведе първият урок на тема „Водата, без която не можем”. Той беше подготвен от клубовете по проект „Успех” – „Природолюбители” и "Моят екологичен свят", в които участват ученици от 5 и 6 клас и от 8 и 10 клас. На по-малките ръководител е Теменужка Христова , а на по-големите - Радка Гетова
Занятието съдържаше теоретични и практически задачи, свързани с химичните и физични свойства на водата и тяхното приложение. За целта учениците използваха таблети, на които изгледаха презентация за кръговрата на водата, и лабораторни съдове – епруветки, колби, стъкленици, както и реактиви. Те отбелязаха наблюденията си в специални листа, които им бяха раздадени. Представител на всяка група направи съответните изводи от видяното.
По време на занятието по-големите ученици оказваха помощ на по-малките. Приложението на метода „Деца обучават деца” и красивата природа в училищния парк превърнаха урока в едно приятно изживяване за всички участници в него.