Тази сутрин ръководството на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” и учителите предадоха правомощията си в ръцете на ученици. Това стана съгласно официална заповед №200 от 6 ноември 2012, издадена на основание чл.147, ал.1, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и във връзка с обявяването на 7 ноември за Ден на ученическото самоуправление, както и на основание заповед № 289 от 30 октомври 2012 г. на кмета на Община Ботевград.

Даниела Колева предаде директорския пост на Йоанна Панталеева. Мястото на помощник-директора Йотка Йотова зае Елена Хичева, а на главния учител Венета Терзийска – Венетка Джундровска. 22-ма ученици поемат задълженията на учителите, а 2-ма – на администрацията.

„Сдаването на властта” стана на официална церемония в учителската стая. За всеки титуляр на съответната длъжност имаше грамота с индивидуално посвещение и цвете. По този начин учениците изразиха своята благодарност към педагогическия персонал и административното звено на училището.

Днес се забранява поставянето на слаби оценки и забележки в ученическия бележник, а изпитването ще става само по желание на ученика. Часовете ще бъдат намалени с 5 минути за сметка на междучасията, съгласно заповедта, подписана от Йоанна Панталеева и Даниела Колева. 
„Девети ноември се обявява за неучебен ден, в който всички ученици да бъдат съпричастни и подкрепят с присъствието си юбилейния концерт на гимназията, който ще се състои от 17.30 часа в читалище „Христо Ботев”. Всички ученици да се съберат в двора на гимназията в 16.15 часа в ученическа униформа”, се казва още в заповедта.

Веднага след церемонията по предаване на правомощията, в мултимедийната зала на ПМГ започна открит урок по информационни технологии и английски език. Проявата също е част от празничната програма на училището, посветена на 100 години гимназиално образование в Ботевград.