ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" е удостоена с Почетен знак на президента. Училището получи и поздравителен адрес от Румен Радев.


При препълнен салон на Народно читалище “Христо Ботев“ премина юбилейният концерт-спектакъл, посветен на 110-ата годишнина от началото на гимназиалното образование в Ботевград. Гостите бяха посрещнати на вратите с китка от цветя и здравец и малък свитък с послание. 


Със ставане на крака бе посрещнато знамето на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ , след което възпитаници на училището изпълниха училищния химн по текст и музика на Стефка Граматикова – възпитаник на гимназията и бивш учител по български език и литература в същото училище, а понастоящем секретар на Община Ботевград. 


Водещите Ники и Алекс въведоха гостите в учебните часове с виртуална разходка, като призоваха гостите да настроят сетивата си на честота внимание. Последва поздравително слово на директора на природо-математическата гимназия Даниела Колева, в началото на което тя каза:


“За мен е чест и привилегия да Ви приветствам с добри дошли на юбилейния концерт-спектакъл, посветен на 110-ата годишнина на гимназиалното образование в Ботевградска община – “С вяра и устрем сбъдваме мечтите си“. 


Вече 110 години Ботевград пулсира със светлия дух на Златаровската гимназия. Тя е цел, мисия, кауза, личен избор, копнеж, стремеж на десетки поколения млади ботевградчани. Златаровската гимназия е храм на духовността. Тук нашите ученици откриват себе си, разширяват своите хоризонти, премахват изкуствено създадените бариери, за да вкусят плодовете на своя стремеж към вечното, към истинското. Нашата гимназия е дом достатъчно просторен, дом траен, който съдържа живота в неговата продължителност и в който златаровци напредват от празник в празник, осъзнали къде отиват и открили разноликия живот.“.


Директорът изброи успехите и постиженията на учебното заведение от 100-годишния юбилей до днес – “десетилетие, на което му приляга думата устрем“. Само за 10 години броят на учениците нараства със 180, броят на паралелките е седем, а средният успех на гимназията е винаги устойчив – около много добър 5,17. 


Думата бе предоставена на д-р Илин Черняшки – председател на Общинския съвет, който връчи почетните отличия на учителите, предложени от Педагогическия съвет на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. 


Ето какво каза той: “Скъпи учители, бъдете здрави и продължавайте традицията да възпитавате и обучавате достойни граждани на община Ботевград и на Република България! Скъпи ученици, с вяра и устрем сбъдвайте мечтите си! Горд съм, че съм възпитаник на Златаровската гимназия и за мен е чест на основание чл. 41 и чл.51, ал.2 от Наредбата за символиката и отличията на Община Ботевград и Решение №209 от 27 октомври 2022 да връча:


За дългогодишна педагогическа дейност и висок професионален опит отличието “Заслужил гражданин на община Ботевград“ на г-жа Венетка Василева Терзийска;


Почетна грамота за дългогодишна педагогическа дейност и висок професионален опит на г-жа Нели Димитрова Георгиева;


Почетна грамота за дългогодишна педагогическа дейност и висок професионален опит на г-жа Боряна Стоянова Николова“.“


Поздрав по повод годишнината отправи и Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград. Той се обърна към учениците с думите: “Скъпи ученици, вярвам, че оценявате усилията, които се полагат за Вашето развитие. Бъдете любознателни, любопитни, бъдете смели! Имайте самочувствието на качествени хора, защото ние, българите, някак си нямаме достатъчно самочувствие, бъдете уверени, дерзайте, бъдещето е пред Вас и аз съм убеден, че Вие сте хората, които в бъдеще ще спомогнат нашият град и нашата община да станат още по-привлекателно място за живеене.“. Градоначалникът честити празника на всички бивши и настоящи учители. 


Иван Гавалюгов връчи почетни медали на г-жа Ценка Пеева и г-н Пешо Моновски, почетен плакет на г-жа Росица Василев, която е била 33 години учител по математика и 15 години директор на ППМГ, и на г-жа Даниела Колева – настоящ директор. 


Тези отличия се присъждат за значим личен принос, утвърждаване на училищната институция и постигнати високи резултати в учебно-възпитателната дейност. 


“Всички учители заслужават признание, но най-голямото признание са уважението, респектът и любовта на учениците, които са били обучавани от тези учители“, добави кметът Гавалюгов. 


Наградените учители благодариха за признанието и отправиха благопожелания към колегите си и възпитаниците на гимназията.  


Поздрав от сцената поднесе артистът Симеон Владов – носител на две награди “Икар“ за “Златен глас“, бивш възпитаник на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Развълнуван, той призова всички да поднесат аплодисменти и за учителите, които не са сред нас. 


“Искам да запомните от мен едно: политиците минават и заминават, икономиката все някога ще се оправи, но образованието и културата – това са нещата, които остават след нас. Това е нашето лице пред света – образованието, образованите хора и културата. Така че бъдете образовани и бъдете културни граждани, бъдете смели, спазвайте заветите на Златаров, бъдете здрави и следвайте мечтите си, борете се за мечтите си до край и никога не изневерявайте на себе си!“, каза Симеон Владов, обръщайки се към учениците. 


След деловата част на сцената се изявиха талантите на Златаровската гимназия. Те поднесоха един неповторим и вълнуващ спектакъл, припомниха и историята на гимназиалното образование, която започва от откриването на първите гимназиални паралелки, когато директор е нашият именит съгражданин Стамен Панчев. 


Специален гост - участник в програмата бе популярната народна певица Валя Балканска. Тя изпълни емблематичните песни "Хубава си моя горо" и "Излел е Дельо хайдутин".


Освен кмета на община Ботевград и председателя на Общинския съвет, в залата бяха Борис Борисов - зам.-кмет на община Ботевград, Диана Къндева – старши експерт по организация на средното образование в Регионалното управление на образованието – София област, общински съветници, директори на училища и детски градини, бивши и настоящи ученици, родители.