НАСА строи спътник, който няма да бъде изстрелян в космоса, а ще бъде унищожен на земята в рамките на експеримент за изследване на физическите характеристики на отломките, получаващи се от сблъсъка на два сателита, предаде БТА.

Спътникът Debrysat е като съвременните космически апарати, изстрелвани на ниска околоземна орбита. Проектира го екип от университета на Флорида в Гейнсвил. Той ще е направен със същите материали и части, като бъде следван използваният за тях производствен процес.

Учените са идентифицирали днешните тенденции в създаването на хардуера, материалите и производствените практики при сателитите, за да могат бъдат излечени максимално полезни данни от опита.

Тестът със сблъсъка при първа космическа скорост ще е в началото на 2014 г. в изследователски център на военновъздушните сили в Тенеси, пише Livescience.

Изчисленията показват, че най-малките отломки, които специалистите ще съберат след него, ще са с размер 2 мм. Всички парчета ще бъдат измерени индивидуално, а данните ще бъдат предадени на НАСА за анализ и за усъвършенстване на модела, по който се изчислява разпадането на спътниците.

Дори най-малките т.нар космически боклук, състоящ се най-вече от стари космически апарати и техните отломки, обикалящи в околоземна орбита, може да предизвика сериозни проблеми в работата на сателитите. Те могат дори да застрашат живота на астронавтите на борда на МКС, ако при евентуален сблъсък поразят важен компонент в нейните системи.