С писмо до Светия синод Великотърновският митрополит Григорий обяви, че оттегля подписите си от протоколите на заседанието, на което бе избран наместник-председател на Българската православна църква.

На 10 ноември със седем гласа "За", за наместник-председател на Св. синод бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще ръководи и Софийската епархия. Заседанието на Св. синод тогава бе председателствано от Великотърновския митрополит Григорий.

„Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ, при избора на наместник-председател на Св. Синод. Имайки предвид горното, съм длъжен да заявя, че оттеглям своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод", пише в писмото на дядо Григорий, публикувано на интирнет страницата на БПЦ.

„Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност", заявява Великотърновският митрополит.