Тротилът, който бе взривен на летище Сарафово, най-вероятно е бил български с произход  русенско предприятие "Дунарит", пише "България Днес".

Според изданието създаденото преди повече от век дружество е единственият производител на взривно вещество у нас. В случая става въпрос за 8 пресовки от по 400 грама артилерийски гръм. Това твърди източник, близък до разследването на атентата в Бургас, при който на 18 юли загинаха шестима души. 

"Тринитротолуолът се отличава по състав в зависимост от страната в която е произведен. Цветът също се различава - жълтеникав, какъвто е българският, докъм оранжево-червеникав. На водна баня може да се разтопи и да се оцвети допълнително", обясни бившият главен секретар на МВР и експерт по бомбен тероризъм Иван Бояджиев, пише вестникът.

Проблемът е, че при взрива в Бургас били намерени и някои нетипични съставки за българския тротил. Експертът изказа съмнение зад терористичния акт да стой "Хизбула" и дори предположи, че някой предварително е бил готов с посочването на виновник  и такъв бе намерен в лицето на Мехди Мохамед Гезали. Той припомни, че според данните на МВР човекът, взривил се в Бургас, е бил висок 182 сантиметра, а според досието на Гезали от Гуантанамо той е само със сантиметър по-нисък.