Интерпол планира отново да пусне снимката на евентуалния извършител на терористичния акт в Бургас, генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл на пресконференция в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Чрез снимката, Интерпол иска да напомни на хората и очаква те като видят по телевизията снимката, да дадат ключ, за да се намери човекът, каза Ноубъл. Интерпол разполага с ДНК профил и пръстови отпечатъци и, ако някой се обади с информация по снимката, може да се намери по-лесно извършителят. България е направила всичко от страна на Министерството на вътрешните работи, за да се идентифицира терористът и да се изправи пред съда.


Роналд Ноубъл каза, че никога не е обвинявал България, че не е споделила информация в Интерпол и не си сътрудничат. Понякога ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с лицето, но образът съвпада и по този начин би могъл да се издири извършителят. Взети са пръстови отпечатъци, взета е ДНК проба и се работи. Стремим се хората да ни помогнат да намерим извършителя на терористичния акт в Сарафово, каза Ноубъл. По думите му - на базата на пръстови отпечатъци, се увеличава вероятността да бъде намерен извършителят. Терористичните организации много често използват легитимни паспорти извън страната, но при влизането в страната, те започват да използват откраднати или фалшиви паспорти. Интерпол може да помогне на хотелите и туристическите агенции при сканирането на паспорти. В базата данни на Интерпол има 2 милиона откраднати паспорти и са извършени 7 милиона проверки. Интерпол иска да помогне на българския туристически бизнес, каза още Роналд Ноубъл.

Премиерът, от своя страна, заяви, че България работно с Интерпол.

На два пъти попитан - искал ли Интерпол от България официално, писмено, и с какъв документ на Алексей Петров – офицер на оперативното внедряване от ДАНС - да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация и неговото арестуване, Ноубъл каза, че не разбира въпроса.