На 14.11.2012 год. в ОУ "Христо Ботев", с. Лопян бе проведен открит урок на тема: "Бърборковците в света на знанието".
Учениците от IV клас показаха отлична работа със софтуерния продукт "Енвижън" под умелото ръководство на г-жа Даниела Петрова.
Какво представлява "Енвижън"?
"Енвижън" е софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа и стремяща се към разрешаването на двата основни проблема в началното образование, а именно липсата на ресурси, които могат да бъдат отделени за оборудване на класните стаи, и липсата на интерес към науката у децата.
Тук към един компютър са свързани много мишки и децата работят с тях върху голям екран. Системата позволява да се включат различни по вид въпроси - тестови, индивидуални, въпроси за категоризиране, с изписване.
Децата възприемат работата си с мишките като вид игра и забавление, а не като досадно задължение за изпитване и попълване на тестове, което от своя страна оказва огромно влияние на резултатите и постиженията им.
Учители и родители - гости на урока, останаха очаровани от знанията и уменията на децата. Забавна, увлекателна, позитивна атмосфера!
В края на урока се оказа, обаче, че работата с „Енвижън” не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед - гостите бяха поканени да заемат местата на учениците и да отговарят на въпроси.
„Изисква се много голяма концентрация и … знания. Браво, деца!” – каза в благодарственото обръщение към учениците директорката на училището г-жа Манчева.
Мария Фердинандова