Започва изпълнението на проект „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда” на стойност над 97 600 000 лева. Средствата са предоставени безвъзмездно на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за изпълнение на функциите по реализацията на проектите за закриване на депата, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите. 

Точният размер на заделените средства е 97 627 253,99 лв., от които 82 983 165,89 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 14 644 088 лв. от Държавния бюджет на Република България. С тях ще бъдат рекултивирани и закрити 37 общински депа, които не отговарят на нормативните изисквания, и ще бъдат рекултивирани и озеленени 1 620 декара общински терени, на чиито площи са се намирали депата. Срокът за изпълнение е до юни 2015 г.

Реализирането на проекта ще създаде условия за осъществяване на местно ниво на задълженията, поети от страната за постигане на съответствие с директивите на ЕС в областта на управление на отпадъците, и ще осигури постигането на целите на приоритетна ос 2 на ОП “Околна среда 2007-2013 г.”, а именно подобряването на състоянието на почвите и подземните води и намаляване частта от територията на страната, покрита със стари депа за битови отпадъци.
Крайните резултати, които се очакват след изпълнението на дейностите по проекта, са: укрепване и запечатване на телата на депата; третиране на опасните замърсявания (там, където са установени), чрез втвърдяването и обезвреждането им и предотвратяване на последващото им разпространение в отпадъчното тяло; изграждане на системи за събиране и отвеждане на сметищните газове от тялото на депото; изграждане на дренажни системи и системи от канавки за отвеждане на инфилтратните и повърхностните води от тялото на рекултивираното депо; озеленяване на рекултивираните терени;
Избраните 37 проекта за рекултивиране на общински депа са проектите с най-добра готовност за изпълнение от общо одобрени в ПУДООС 61 проекта на общини, постъпили от 2010 г. досега. До 1 юли 2013 г. предприятието ще продължава да приема проекти на общини за рекултивация на общински депа, които ще бъдат предложени за финансиране през следващия програмен период на ОП „Околна среда”.