Без пощенски станции ще останат селищата с под 800 жители, стана ясно днес при представянето на стратегията за развитие на държавното дружество “Български пощи“. От 2011 г. то започна да закрива по 100 клона годишно в такива населени места, тъй като поддръжката им става нерентабилна, а и законът ги задължава да поддържат станции само в селища с над 800 жители.
Близо 30 на сто от общо 3 хиляди пощенски клонове са именно в малки села. Вече хората там ще изпращат и получават писма, телеграфни записи и други пратки чрез кметството или в някоя от местните бакалии, които ще поемат услугата на франчайзинг, обясниха от “Български пощи“.
Със закриването на селските пощи дружеството ще оптимизира разходите си в условията на стартиращата от следващата година либерализация на пазара на този вид услуги. Конкуренцията на частните оператори ще намали цените на услугите с около 15-20 на сто и съответно с толкова ще паднат приходите на държавната фирма.
За сметка на намалението на клоновете си обаче, пощите смятат да увеличат обхвата на услугите си като предлагат продажбата на самолетни, автобусни и влакови билети. За целта пощите получиха лиценз за туроператор. В момента се водят преговори с превозвачите за условията на продажбата на билетите им.
От средата на 2011 г. вече клоновете ще обслужват клиентите си на едно гише, пред което може да се плащат едновременно сметки за ток, парно, вода, данъци, да се изпращат пратки и да се купуват билети. В момента има отделни каси за различните видове сметки.
Дружеството смята също така да преструктурира дълга си от 30 млн. лв. към банки и доставчици на техника на лизинг като продадат борча си на облигационери през борсата.