Отдел „Пътна полиция” към ГД „Национална полиция” съветва как да пътувате сигурно и да избягвате рисковите фактори и ситуации, които могат да доведат до тежки пътно-транспортни произшествия

Препоръки към пешеходците
Най-много злополуки с пешеходци стават между 17.00 и 20.30 часа. Причините най-често са съчетание от  несъобразена скорост при шофиране на фарове и  неправилно движение на пешеходците по пътното платно.

1. Не избързвайте да пресечете пътното платно! По възможност пресечете там, където е разрешено и осветено. Ако не е достатъчно осветено и виждате приближаващ се автомобил,  изчакайте го да премине! Бъдете предпазливи!
2. Пазете се от застигащи ви автомобили! Когато ви се налага да се движите вечер в тъмното, особено по междуселищните пътища, трябва да вървите от лявата страна на пътя. По този начин давате възможност на шофьорите ви забележат по-рано в светлината на фаровете на автомобила и да ви предпазят. В никакъв случай не се движете по пътното платно!
3. Не се опитвайте да спирате превозни средства на автостоп!  Опитвайки се да спрете автомобил извън населено място по тъмно, вие несъзнателно излизате на пътното платно и се излагате на опасност.
4. Използвайте светлоотразителни жилетки, ленти или други предмети и носете светли връхни дрехи, за да могат шофьорите да ви виждат отдалече. Това е особено важно за  децата, за да бъдат в безопасност, когато отиват и се връщат от училище, а също така за велосипедисти и каруци без светлоотразители по междуселищните пътища.
5. Бъдете предпазливи когато пресичате на заледени и заснежени пътни участъци! На такива места спирачният път на автомобилите е значително по-дълъг. Не забравяйте, че за вас също има риск да се подхлъзнете и паднете на пътното платно. Не избързвайте, пресечете, когато пътят е свободен и сигурността ви не е застрашена.
6. Бъдете внимателни на спирките на обществения транспорт! При качване и слизане, може да стъпите на заледен участък. Освен това, пресичането пред спрял автобус или друго превозно средство крие сериозни опасности от заобикалящите го автомобили. Изчакайте автобусът да потегли и след това пресечете при добра видимост.
7. Снегът, мъглата и дебелите зимни дрехи поглъщат шума, затова бъдете особено предпазливи!

Препоръки към водачите
„Пътна полиция” призовава всички водачи на моторни превозни средства своевременно да се подготвят за пътуване през есенно-зимния период.

1. Не тръгвайте на път ако автомобилът ви не е в пълна изправност! Уверете се, че осветителната система - мигачите, габаритната светлина и фаровете, функционират нормално. Осигурете си зимни гуми и вериги за сняг. Проверете отоплението, устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло, както и концентрацията на антифриза в охладителната система.
2. При шофиране, изберете такава скорост, която ви позволява да реагирате в случай на необходимост и да спрете в зоната, осветявана от фаровете на автомобила ви!  През есенно-зимния период видимостта често е намалена, пътищата са мокри, заснежени, понякога заледени и подходящата скорост ще ви позволи да предпазите неправилно движещи се пешеходци и велосипедисти. По междуселищните пътища може да застигнете и каруца без светлоотразители.
3. Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт и в районите на подлезите! Това са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Хората, особено децата, забързани за колите на обществения транспорт, понякога не се съобразяват с преминаващите автомобили. Мокрите, заснежени и заледени пътища създават допълни затруднения. Намалете скоростта и заобиколете пешеходците на безопасно разстояние.
4. Бъдете предпазливи спрямо пешеходците, особено възрастните хора и децата! Пазете ги! Не забравяйте, че те често излизат внезапно на пешеходните пътеки, след като не са преценили скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре. Когато пътят е мокър, заснежен или заледен опасността от инциденти значително се увеличава.
5. Бъдете особено внимателни, когато преминавате покрай деца, играещи или пързалящи се по заснежени улици! Още при първия сняг обсъдете с вашите деца къде биха могли безопасно да играят и да се пързалят през зимата и им обяснете какви опасности крие внезапното им и непредпазливо излизане на пътното платно. Обяснете им как те самите трябва да се предпазват от евентуални злополуки с превозни средства.      
6. Намалете значително скоростта, когато се движите при дъжд и мъгла! Ако пътното платно е наводнено, има риск да попаднете в ситуация на аквапланинг и да изгубите управление над автомобила. Имайте предвид също така, че мокрото платно до голяма степен поглъща светлината от фаровете и видимостта се влошава. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките! Бъдете предпазливи за движещи се по платното и в близост до него пешеходци.
7. Намалявайте скоростта, когато на дълъг път превключвате от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил! Осигурете си възможност да спрете, ако, преминавайки през т.нар. „тъмна зона”, пред вас се окаже препятствие, друго превозно средство или пешеходец. Така ще избегнете критични ситуации и пътни злополуки.  
8. Не превключвайте твърде рано от дълги на къси светлини, за да намалите времето за преминаване през „тъмната зона”, движението в която е рисковано.
9. Намалете скоростта преди навлизане върху мостове! Участъците върху мостовете се заледяват по-рано и там може да се образува поледица. Често тя е съчетана с гъста мъгла, което крие голяма опасност. Вече навлезли в такъв участък, не употребявайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.
10. При ненадейно попадане на заледен участък /северен склон, гориста местност и др./ не променяйте внезапно скоростта и не задействайте рязко спирачките! Запазете самообладание и постепенно намалете скоростта с помощта на двигателя и включена предавка.
11. Не потегляйте на път при прогноза за обилни снеговалежи и влошаване на времето! Отложете пътуването, ако не е крайно наложително!
12. Тръгвайте на път с пълен резервоар, с топли дрехи и храна за всички в автомобила!
13. Проявете търпение и толерантност при образуване на автомобилна колона при усложнени метеорологични условия!  Не предприемайте изпреварване – по този начин ще предизвикате още по-голямо задръстване. Изпълнявайте указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби.