За пръв път в бюджета за 2012 г. са осигурени 15 млн. лв. за субсидиране на производителите на качествени плодове и зеленчуци, а липсва координация между институциите. Това коментира Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производителите в България.  Той допълва, че в бюджета за 2013 година се предвижда увеличение на средствата в това направление, но в крайна сметка тези, за които е предназначено подпомагането, не могат да се възползват.

От асоциацията дадоха пример с техен представител, който е подал необходимите данни за произведените и реализирани количества в Българската агенция по безопасност на храните и отговаря на изискванията за получаване на помощта. С наближаването на крайния срок - 30 ноември, производителят  разбрал, че към момента формулярите не са одобрени от Министерството на земеделието и храните.
До 11 януари 2013 г. бе удължено кандидатстването за помощи за производителите на качествени плодове и зеленчуци, след като вчера фермерите предупредиха, че седмица преди изтичането на крайния срок за подаване на заявления - 30 ноември, все още няма формуляри за искане на подпомагането в областните земеделски дирекции.

До 30 ноември ще се издават сертификати за качеството на продукцията, кандидатстваща за държавното подпомагане. До 7 декември агенцията по храните и фондът ще засекат окончателните данни за издадените вече сертификати.