Трафикът в центъра на София е намалял след приемането на новата наредба за паркиране.

Това обяви Тодор Тодоров, който е член на съвета на директорите на Центъра за градска мобилност. Резултатите са от проведените пълни преброявания на трафика и заетостта на зоните за паркиране. Те показват, че целите, които се поставиха с въвеждането на зелената зона и поскъпването на цената за паркиране в София имат ефект, похвали се той. В синята зона вече има свободни места в пиковете сутрешни часове. Те са към 23%. За зелената зона този процент е 18. Този процент свободни места елиминира паразитния трафик в центъра на София, допълни Тодоров.

Ние считаме, че новата наредба изпълнява своите функции. От центъра за градска мобилност извършихме пълно кордонно преброяване в двете зони. Това включва записване на номерата на колите, които преминават в двете зони. По този начин установяваме транзитното движение в центъра на София, разясни Тодоров. Досега такова нещо не беше правено в София. По този начин можем да разберем как се променя трафика в централната градска зона. Резултатите показаха, че за съжаление този транзитен трафик не може да бъде намален с новите мерки и увеличените цени, коментира той. Трябва да се предприемат и други ходове като реорганизация на движението. Най-натоварени улици в зелената зона са бул. "Дондуков" при паметника Левски. За синята зона това е района на "Петте кьошета". Досега такова нещо не беше правено в София. По този начин можем да разберем как се променя трафика в централната градска зона., допълни Тодоров.

Надя Маринова-зам.-директор на Център за градска мобилност съобщи, че вече се измерва чистотата на въздуха в синята и зелената зона на София. Резултатите могат да се видят от всички граждани на нашия сайт. Това ще стане най-вероятно в началото на другия месец. По този начин искаме да установим дали чрез разтоварването от коли на централната градска част въздуха става по-чист. Следващата ни идея е да започнем да замерваме и нивото на шум в двете зони. Според мен това ще е полезно и важно за всички граждани на София, разкри тя.

Румяна Милова-директор "Паркиране и мобилност" към Център за градска мобилност даде и конкретни цифри относно паркираните автомобили в София. С въвеждането на новата наредба се промениха броят на паркираните автомобили в центъра на София. Проверили сме близо 1 милион коли от началото на годината. Това е увеличение с близо 12% спрямо миналата година. Репатрираните коли за първите девет месеца са 30 200. Това е спад с 10 процента от 2011 година. Скоби са поставени на 90 200 автомобила, обясни тя.  Единият фактор, който оказва влияние за тези проценти е, че през септември месец нашите служители бяха много толерантни към гражданите във връзка с новите наредби. Те не глобяваха и не санкционираха гражданите.