"Историята на ПГТМ се обогатява с всеки изминал ден, пише се от всички, които прекрачват сутрин прага, водени от интерес към знанието и желанието за професионална реализация.
В условията на икономическа криза ПГТМ не просто оцелява, а постига успехи, сред които най-голямото признание за колектива е фактът, че през 2008 година, по официални данни от регистъра за издадени дипломи за средно образование, нашата гимназия е на второ място сред професионалните гимназии в България по успешна реализация на завършилите ученици на пазара на труда. Зад успехите на училището стоят не само усилията на ръководството и педагогическия колектив, но и безкористната помощ на една цяла плеяда дарители, продължили делото на благодетеля Карло Йосифов. Благодарим им от сърце за финансовата помощ и за това, че са съхранили в себе си просветителския огън и потребността да правят добро. Всички ние – учители, родители държавни институции, медии, носим отговорност за нашите деца, защото учениците, които обучаваме и възпитаваме днес, са бъдещите родители, които ще поемат щафетата от нас, отглеждайки и възпитавайки собствените си деца. Това прави мисията ни особено отговорна” -  това гласеше част от приветственото слово на директора на ПГТМ „Христо Ботев” Добрин Христов по повод 50-годишния юбилей на училището.
От сцената на читалището, където се състоя тържественият концерт, той пожела на учителите "да бъдат все така всеотдайни, да даряват с плам и дръзновение знания и добродетели, да съчетават ценностите на българското образование с ориентирите на модерното време".
Към учениците се обърна с думите: „Бъдете здрави и жизнерадостни! С постоянство и труд овладявайте знанията и съхранявайте училищните традиции, уважавайте учителите си и знайте, че най-голямата награда за тях са вашите успехи!”.

Поздрав към учениците и учителите на ПГТМ поднесе кметът на Ботевград Георги Георгиев. „През всичките тези години колективът на това наше елитно училище е показал какво може, какво знае и как трябва да се възпитава младото поколение на Община Ботевград. Ние не сме забравили колко много кадри е дало това учебно заведение не само на нашата Община, но и на страната ни”, каза градоначалникът.
От името на общинската администрация той награди ПГТМ „Христо Ботев” с 2000 лева.

Председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева, която е възпитаник на учебното заведение, връчи почетни грамоти за високи постижения в развитието на образованието на учители, чиито професионален път е преминал в училището с 50-годишна история. Това са Веселин Насев, Величка Пацова, Мата Георгиева, Пешо Мавров, Мария Каменова, Румяна Цветкова, Симеон Димитров и Ваня Петкова.

Областният управител Красимир Живков също уважи лично юбилейния празник на училището. Той поздрави настоящото училищно ръководство за това, че е засвидетелствало заслужено уважение към своите предшественици. Красимир Живков подчерта, че ПГТМ „Христо Ботев” е една от емблемите на нашия град.
„За трети път този месец присъствам на юбилейна годишнина на училище в Ботевград. Това говори, че образоването е един от основните приоритети на общината. И всички днес се гордеем, че професионалната гимназия дава своя принос за развитието на образователното дело”, допълни областният управител. Той пожела нови успехи, дързост и оптимизъм на учителския колектив и учениците. Красимир Живков награди ПГТМ „Христо Ботев” с юбилеен знак на Областната управа на Софийска област.
 
Към поздравленията се присъедини и началникът на Регионалния инспекторат по образование Христо Андреев. „Със своите успехи, които училището постигна на олимпиади, конкурси, състезания, с участието си в проекти, то се утвърди като едно от челните учебни заведения в Софийска област”, каза той и пожела на учителите и учениците да съхраняват традициите на професионалната гимназия.

Историята на ПГТМ „Христо Ботев” бе разказана на фона на компютърна презентация със снимки, запечатали незабравими моменти от миналото и настоящето на учебното заведение. На сцената се изявиха бивши и настоящи възпитаници и учители, както и приятели на училището. Концертът започна с танц на мажоретките, последваха хумористични сценки, изпълнение на електрическа китара, изпълнение на акробатите, пессни, брейк и фолклорни танци.

Приятна изненада поднесоха Добрин Христов, зам.-директорът Ваня Иванова и настоящи учители на ПГТМ. Като бивши танцьори, те тропнаха хоро заедно с останалите ветерани от представителен фолклорен състав „Ботевград” и младите им последователи от училищната формация.

По повод своя 50-годишен юбилей ПГТМ „Христо Ботев” получи поздравителни адреси от: министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, депутата Даниел Георгиев,  Областната управа, РИО на МОНМ, кмета Георги Георгиев председателя на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, училища в Ботевград и региона, културни институции, партийни и неправителствени организации, граждани.