Във връзка с наближаващите религиозни и официални празници изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов разпореди засилени проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни в цялата страна.
Засилените проверки ще продължат до 7 януари 2013 година, като ще се следи за регистрацията на обектите, съответствието на сградния фонд и оборудване с действащото законодателство, спазването на процедурите по системите за безопасност на храните, както и произхода и качеството суровините. Инспектори от Агенцията ще проверяват и заведенията за обществено хранене, намиращи се на територията на обекти за отдих и почивка (хотели, курортни комплекси).
Особено внимание ще се обръща на традиционните за съответните празници храни, които потребителите консумират, ще се следи за произхода, срока на годност и условия на съхранение на продуктите.
По време на почивните дни около коледните и новогодишни празници, във всички Областни дирекции по безопасност на храните ще бъдат осигурени дежурни инспектори, като сигнали на граждани ще се приемат на „горещия“ телефон на Агенцията – 0700 122 99 (всеки ден от 8:00 до 21:00 ч. за цялата страна). Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.