Цената на топлинните услуги в страната ще намалее най-малко с 7% от 1 януари 2013 година. Това съобщи на брифинг след редовното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, председател на комисията.

По думите на Семерджиев цената на газа ще намалее с не по-малко от 7%, но това ще стане ясно след като „Булгаргаз” представи на ДКЕВР документите с точните сметки. Крайният срок за това е 10 декември 2012 година. Потребителите на газ ще усетят намалението още във февруарските си сметки, а намалението на топлофикациите ще бъде осезаемо в изчислителните сметки, обясни Ангел Семерджиев. Той посочи, че когато се говори за намаление по договорите за доставка, се говори за намаление на базови параметри, като те намаляват цените по договорите, но крайните зависят от останали фактори. Крайният резултат е такъв, какъвто е, но мога да заявя, че това е голямо намаление, каквото не е имало никога до сега, заяви председателят на ДКЕВР.

По време на заседанието Семерджиев посочи, че диалогът между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране никога не е бил по-добър и това се отразява на целия воден сектор в България. Водният сектор се нуждае от повече грижи, като водните дружества в страната трябва да се мотивират, за да развиват енергийната си ефективност и да намалят средствата, които отделят за електроенергия, добави председателят на ДКЕВР.