ГЕРБ ще бъдат тежко наказани на предстоящите избори от българските граждани. Този, който, щом е загубил доверието у хората, не иска да си тръгне с мир, ще си тръгне по друг начин. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Днес няма как да не коментирам вчерашните забележителни медийни презокеански прояви на управляващите, които показват колко далеч стоят от проблемите на българското общество. Те се хвалиха със своите постижения, без да са постигнали нищо, смята Станишев.

Реформите им бяха с приоритет, а в края на управлението на ГЕРБ стана ясно, че възможностите за реформи бяха пропилени. Основно се хвалят с магистрали, пътно строителство и спортни зали. При пътното строителство, съотношението е 3:1 в полза на предишното правителство, особено ще се отнася до републиканската пътната мрежа, заяви лидерът на БСП. Хвалят се с пречиствателни станции, а усвояемостта по ОП "Околна среда" е най-ниско. Говорят за нови инвестиции на БДЖ, а водят и БДЖ към фалит и към приватизация. Перчат се с ремонти в болниците, а водят и лечебните заведения към фалит. Обявяват, че са спрели отвличанията и престъпността, но нито едно от знаковите дела не е доведено до осъдителни присъди, коментира още той. Всичко, с което управляващите се хвалят, се е подкрепено от докладите на ЕК.

По думите на Станишев, България е най-застрашена от бедност. Преди четири години с 12 процента по-малко бяха застрашените от бедност. Мизерия и безработица, смазване на дребния бизнес - това е резултатът от настоящото управление, което е национална трагедия. ГЕРБ искат втори мандат и обещават реформи. Извиняват се, че ЕС им пречи за растежа на икономиката и настоящата ситуация. На крива ракета Космосът й пречи, заключи лидерът на ПЕС.

Според лидерът на левицата, ГЕРБ ще бъдат тежко наказани на предстоящите избори от българските граждани. Но той уточни, че управляващите готвят изборен кодекс, който да позволи да бъдат фалшифицирани гласовете.

Моята прогноза е, че пак ще вкарат промените в Изборния кодекс, обслужващи интересите на партия ГЕРБ, в нощите преди Коледа, за да не могат хората да разберат какво правят управляващите и да се създаде хаос. Драпат да изберат и свой главен прокурор, за да си покрият злоупотребите, каза Станишев.