Синята коалиция поиска в парламента оставката на министъра на финансите Симеон Дянков и незабавното освобождаване на управителя на НЗОК  Пламен Цеков.

Мотивите на сините депутати са свързани с предстоящото обсъждане днес на бюджета на Здравната каса, който според тях показва, че водената политика от управляващото мнозинство в здравеопазването е вредна и изцяло погрешна.

По думите на Ваньо Шарков обобщи е безспорен фактът, че само за последните две години Министерството на финансите е откраднало поне 59 млн. от здравноосигурителните вноски на българските граждани. Правителството наруши задължението си да осигурява българските деца така, както се осигуряват всички български граждани, каза той. ДДС-то върху лекарствата продължава да бъде едно от най-високите във всички страни в Европа.

Затова Синята коалиция настоява за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, който превърна НЗОК в собствена касичка. Народното събрание трябва незабавно да освободи и управителя на НЗОК, защото той е един прост изпълнител на волята на министъра на финансите и не успява по никакъв начин да защити интереса на здравноосигурените български граждани.