Стогодишнината от Балканската война е повод да се върнем във времето,когато светът е учуден от дързостта на българите да се изправят срещу една империя разпростряла се на три континента. Само за три седмици те се озовават на 40 км. пред Златния рог в името на събирането им „под обща държавна стряха”. „Разплатата с вековния враг” е толкова изненадваща, че дори специалистите по Ориента не могат да схванат силата на освободителната мисия спрямо „поробените братя отвъд Странджа, Родопите и Рила”. Тази книга разкрива цялостно и проникновено стратегията, политиката,дипломацията и народопсихологията, проявени във велики събития с непреходна значимост, врязани дълбоко в родовата и историческата памет.

Известният историк осветлява чрез неопровержими по съдържание документи от български и чужди архивохранилища онези ходове на „Голямата политика”, които задкулисно уговарят Великите сили и влияят на предпоследното действие от вековната драма на заплетения Източен въпрос. Той показва как тяхното непримиримо съперничество се отразява пряко върху поведението на воюващите страни, принудени да търсят покровителство срещу задължения в приближаващата Световна война. Същевременно се изтъкват и нарастващите противоречия между балканските съюзници за разпределението на дяловете от „Османското наследство”,породили следващата Втора балканска война.


На 13 декември 2012 год. (четвъртък) от17:30 часа в Многофункционалната зала при НЧ „Тодор Пеев-1871”-Етрополе ще бъде представена книгата „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 – 1913” от академик Георги Марков.

Заповядайте!