Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“ бе домакин на премиерата на книгата “Еволюционната теория. Ако няма Бог, всичко е позволено“, която се издава с благословението на Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил – игумен на Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил“.  


Събитието започна с църковни песнопения, изпълнени от Десислава Младенска и Силвия Младенска. Те представиха част от репертоари си, с който ще участват в Международния фестивал на православната музика “Света Богородица - Достойно есть“ в град Поморие. 


Главен библиотекар Людмила Чудомирова приветства гостите и подчерта, че “издаването на книга е празник, празник за авторите и за читателите“. “Затова просто трябва да се радваме и да се поздравяваме“, каза тя. 


Представянето на книгата на братството на Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил“ премина под знака на 140 години от създаването на Общинската читалищна библиотека “Иван Вазов“. 


“Екипът на библиотеката е изключително удовлетворен от възможността да подкрепя и развива културния диалог, като предоставя възможност за вълнуващи срещи между автори и читатели“, каза още Людмила Чудомирова, след което предостави думата на епископ Михаил.  


“Новите идеи, идващи около Френската революция, обсебват цяла Европа. Неверието и атеизмът започват да се приемат като модернистични и напредничави. Възникват философски учения, които противоречат на вярата и отричат съществуването на Бог. В такава атмосфера и търсене на рационалистичното на всяка цена, се стига и до тази еволюционна теория. Интересното е, че на нас в училище ни я преподаваха като нещо, което е доказано. Чак когато отидох във висшето училище, разбрах, че това е само теория, която въобще не е доказана. В Богословския факултет ни преподаваха и католическата, и протестантската гледна точка, които частично приемат тази теория и натъкмяват някои неща от свещеното писание, което не е правилно“, обясни игуменът на Чекотинския манастир. 


Негово Преосвещенство уточни: “Книгата не е научен труд и не претендира да е такъв. Това е научнопопулярно произведение за по-широка общественост. Идеята е книгата да бъде разбираема и достъпна за повечето читатели.“.


Написването на книгата заедно с оформлението продължава четири години. Това съобщи нейният автор - йеромонах Нектарий. Той благодари на всички, съдействали тази книга да стане факт. Сред оказалите помощ е и Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“. 


В книгата се разглежда еволюционната теория, която отрича съществуването на Бог. Тя цели да изясни има ли действително експериментални резултати и научни наблюдения, които да отричат написаното в библията за сътворението на света в първите шест дни. 


“Книгата на Дарвин “Произходът на видовете“ излиза през 1859 год. От това време са направени множество експерименти, именно те са проследени в книгата“, обясни йеромонах Нектарий и уточни, че “книгата не отрича науката, нито се бори с науката, а търси отговор на въпроса доколко самата еволюционна теория принадлежи към науката“. 


Според Цвета Диловска – студентка, която е един от коректорите на текста в книгата, “напълно естествено е за нас да се съмняваме и да превръщаме живота си в познавателен процес“. “Опасен е този, който не си задава въпроси и който е лишен от критическо мислене, който не е в опозиция на всичко, което чува за момента, докато не го осмисли. Равнодушието е утроба на злото и в този смисъл книгата предизвиква едни дълбоко възприети от нас виждания за тези естествени процеси. За всички нас светът изглежда като резултат от замисъл и предполага съществуването на Творец. Сетът е твърде красив, за да се появим от нищото!“, смята тя.  


Архиерейският наместник отец Борис, който беше сред гостите в залата,  припомни разговора на немски професор с неговите студенти, сред които е Айнщайн, за съществуването на Бог, на доброто и злото.