Депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев не смята, че кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов, който му е първи братовчед, може да се възползва по какъвто и да е начин от това обстоятелство в надпреварата за шефския пост.
 "Няма никакъв проблем в това, че Борислав Сарафов е мой първи братовчед. Във фамилията ни има много юристи. Не мисля, че нашата родствена връзка е от значение за казуса", заяви в сряда пред Mediapool народният представител Светлин Танчев. "Нямам никакво съмнение в неговите безспорни професионални качества", допълни той.
Борислав Сарафов даде да се разбере, че е на същото мнение като братовчед си.
 "С народния представител Светлин Танчев сме първи братовчеди, но това не е срамно и позорящо за мен. Роднинската ми връзка с него по никакъв начин не влияе и не би могла да повлияе при вземането на решение от страна на членовете на Висшия съдебен съвет във връзка с процедурата за избор на главен прокурор", заяви пред Mediapool прокурорът.
 Братът на Танчев пък е женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова, по чието време като правосъден министър и председателстващ Висшия съдебен съвет (ВСС) без право на глас става най-големият скок в кариерата на Сарафов. Съветът избра прокурора за ръководител на Апелативната спецпрокуратура.
 Етичната комиися на ВСС днес започна изслушването на тримата кандидати за главен прокурор на България.