Трети сигнал срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева е постъпил в правната комисия в парламента, съобщава "Стандарт".

Първият сигнал бе подаден от пловдивския адвокат Петър Ванев. В него се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на Гугушева с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема".

Сигналът разкрива сложни финансови схеми, осъществявани чрез "Лигъл партнърс" ЕООД, наречена от Гугушева "семейна инвестиционна фирма". Стана ясно, че съдийката е изтеглила два заема на обща стойност 133 200 евро от въпросната фирма, която е на сина й Стефан Гугушев, за да купи апартаменти за него и за брат му. После Стефан Гугушев погасил част от тези зааеми към собствената си фирма с договор за дарение.

Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява Инспекторатът към ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на  43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан Гугушев, е имал 100% успеваемост като адвокат.

Днес Галя Гугушева трябва да бъде изслушана от депутатите от ГЕРБ, които предстои да решат дали да подкрепят кандидатурата й за Конституционния съд.