Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Папката получи председателят на ПГ на социалистите Георги Свиленски.


"БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите със своите политически опоненти. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората в левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода, са и ценности, от които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство. Желая ви успех", заяви държавният глава.


"Представям ви протокол от ПГ на БСП, с който съм упълномощен да получа мандата. Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за сигурността. Надявам се, че ще осигурим необходимата подкрепа", заяви Свиленски.


На излизане от сградата на президентството лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред журналистите, че първото нещо, което ще бъде направено е да се сложи на масата за преговори изработената от "Продължаваме промяната", БСП и ДБ програма, като консултациите ще започнат утре, а първи ще бъдат поканени от ПП. 


"Защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но е и възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите в правителството. Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет и да изпълним вече разписаната програма. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер", добави Нинова.


В отговор на въпрос дали ще може да събере на една маса представителите на ИТН и ПП, вицепремиерът в оставка каза, че това ще е трудното.


"Партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство, да намерим начин да седнем на една маса и да разговоряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата", добави тя.


По думите й, за БСП приоритет е социалната политика. Лидерът на социалистите бе категорична, че няма да има преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Тя каза, че консултациите започват утре, но изтъкна, че предвид кризите, в които се намира страната трябва да се носи ясна политическа отговорност.


"Сега ни трябват лидери, държавници, които да кажат: "Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност". Другото би означавало скриване зад експертен кабинет. Червени линии обсъждахме при съставянето на програмата и това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България. Предстоят разговори, не ме питайте за имена", каза Корнелия Нинова.


До започването на конституционната процедура в опит за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание се стигна след гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков.


На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила "Продължаваме Промяната" Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.


В четвъртък, 14 юли, от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател. Ден по-късно, на 15 юли, за да реши на кого да връчи третия мандат, държавният глава проведе, както беше обявил, консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение.


На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция - "Продължаваме Промяната", БСП, "Демократична България", "Има такъв народ", макар и с нюанси в позициите си, декларираха готовност за диалог и да положат усилия за създаване на ново правителство в рамките на този парламент.