Президентът Румен Радев връчи папката с третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. 


Държавният глава подари и букет от червени рози на председателя на социалистите, тъй като тя днес празнува своя 54-и рожден ден. От своя страна Нинова пък му даде кутия с шоколадови бонбони.


"Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие. Да влиза в коалиции и да управлява със свои идеологически опоненти. Да взаимодейства еднакво добре с новите и със старите политически формации в Народното събрание. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство", обърна се към Нинова Радев.


Лидерката на БСП заяви от своя страна, че партията ще продължи да търси съгласие. 


"Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес. Така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни", добави Корнелия Нинова.


Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от държавния глава на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание не бяха реализирани.


Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.


Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на "Продължаваме Промяната". Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство.


Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.