Apple възнамерява да повиши резолюцията на компактния таблет iPad mini, съобщи digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия. Сегашният, първи модел на устройството има екран с диагонал 7,9 инча и резолюция 1024х768 пиксела, което съответства на плътност 163 ppi (пиксела на инч) – значително по-малко от другите съвременни мобилни устройства на Apple.

Засега не е известно каква технология ще използва Apple за екрана на новото поколение iPad mini. Устройства като iPhone 5 и 9,7-инчовият iPad имат Retina Display, което предполага, че бъдещият iPad mini също ще има такъв екран. Ако прогнозите се сбъднат, то резолюцията на iPad mini ще достигне 2058х1536 пиксела, а плътността ще се увеличи до 326 пиксела на инч.

Същевременно се появиха и прогнози за петото поколение пълноразмерни таблети iPad. Анализаторът Питър Мисек от Jefferies & Co. очаква моделът да дебютира през юни 2013 г. с екран по технология IGZO, разработена от Sharp. Новият таблет ще бъде значително по-тънък и по-лек от сегашния iPad.