Четирима непълнолетни с тежка алкохолна интоксикация са били приети в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" през изминалата нощ, съобщи на брифинг доц. Олег Чолаков, зам.-ръководител на секцията по хирургия и отговарящ за спешността в болницата.

Непълнолетните са на възраст между 14 и 16 години. Състоянието им е стабилизирано. Приети са и седем души, леко пострадали вследствие на употреба на взривни устройства. Те са с изгаряния по ръцете и не се е наложила оперативна намеса.


Общо за денонощието през „Пирогов” са преминали 600 души, като са били приети 69 от тях. В болницата са постъпили и две тежко пострадали при катастрофа млади жени. Те са докарани в крайно тежко състояние и са починали. Жените са на 22 и на 25 години. Едната от тях е починала по време на операция, а другата след един час престой в болницата.


През годината в „Пирогов” са лекувани 48 000 души. Това е рекорд за всички години досега, каза доц. Чокалов. През 2012 г. пациентите са били с 5000 по-малко. Починалите за 2012 г. са с половин процент по-малко. Има ръст на качеството на лечебната дейност. Броят на неосигурените пациенти остава висок. За 2012 г. те са около 500 души, по неокончателни данни. Неосигурените се лекуват от бюджета на болницата, който е предвиден за заплати и лечение на други пациенти. От бюджета за неосигурени пациенти са похарчени между 500 000 лева и 1 млн. лева. Общият брой на миналите пациенти през спешните кабинети е около 200 000 души, каза още доц. Олег Чокалов.