Поправките, внесени от партия "Воля", бяха подкрепени с 98 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се"


Депутатите гласуваха на първо четене поправките в Закона за закрила на детето, с които се забранява продажбата на наргилета, електронни цигари и други нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст.


Поправките, внесени от партия "Воля", бяха подкрепени с 98 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се".


Според вносителите законодателната инициатива отговаря на необходимостта да бъде предпазено здравето на децата до 18-годишна възраст.


"На деца е разрешено да се продават изделия, в които няма никотин. Тези, които не съдържат, не спадат към тютюневите изделия. Те горят с нагряване, изпаряване. Има вратичка за търговците", настояват от партия "Воля". Затова вносителят на промените Пламен Христов поиска да бъде забранена употребата на всички вещества и субстанции, чрез какъвто и да е процес на изгаряне. Той подчерта, че вредата от тези вещества без никотин не е по-малка за здравето.


Колежката му Кръстина Таскова изтъкна, че според статистиката България е на челно място по детска смъртност. Затова от "Воля" искат и изслушване по този въпрос на вицепремиера по икономическата и демографска политика Марияна Николова и на здравния министър Костадин Ангелов.


Таскова призова депутатите от останалите парламентарни групи да се присъединят и да съберат нужния брой подписи, за да могат министрите да бъдат повикани в Народното събрание.