По въпроса с винетките вече качихме материал, но в първия ден от Новата 2013 година намираме за уместно да го припомним отново.

Поскъпват част от винетките за 2013-та
От АПИ припомниха, че със старите винетки може да се пътува до 31 януари 2013 г.

През 2013 г. цените на винетките за леките коли остават неповишени: годишната ще продължи да струва 67 лв. месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова изтъкна, че правителството остава социално отговорно, коментирайки това, че не са променени цените за леките автомобили. „Хората трябва да пътуват", каза с разбиране тя.
Промяна ще има в цените на винетките за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона, съобщи още тя и уточни, че се запазва цената на годишната винетка, но дневната ще бъде повишена - от 13 лв., колкото струва сега, на 20 лв. Причината, по думите на Павлова, е европейска директива, влизаща в сила от 2013 г.
Павлова не пропусна да изтъкна, че приходите, които се събират от продажба на винетки - около 200 млн. лв. се реинвестират в поддръжка на пътищата, но са недостатъчни. За основа рехабилитация и строителство разчитаме на европейско финансиране, заеми и на държавния бюджет, каза Павлова.
Тя апелира към шофьорите да купуват винетки само от оторизираните за такива продажби места - това са бензиностанции, пощенски клонове и поделенията на Пътната агенция.
В тази връзка Павлова съобщи, че миналата година са хванати над 500 фалшиви винетки и каза, че фалшификаторите са добри.

За повече защита на винетките е променена тяхната визия. В новите, които са за 16 категории превозни средства, са предвидени специални холографски и други защитни знаци.
Винетките имат две вградени холограми. Едната е 3D холограма в зелено, която съдържа изпъкнала буква „А", а другата холограма е метална и също съдържа букви, съобщи шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров и показа новите винетки.
Той обясни, че при отлепване на винетките холограмите се разпадат и остават трайни следи на стъклото. Според него, тъй като е невъзможно повторно залепване, е безпредметно да бъдат крадени. Шофьорите трябва да знаят и да не се опитват да използват един и същ винетен стикер за два автомобила.
Лазаров посочи, че при провежданите акции миналата година са хванати над 2000 фалшиви стикери, а 600 фалшиви винетки - на пътя и също апелира шофьорите да купуват винетки само от официалните дистрибутори.
От 15 декември започна зареждането на дистрибуторите с винетки, съобщи още Лазаров.
От АПИ припомниха, че със старите винетки може да се пътува до 31 януари 2013 г.

Лиляна Павлова информира, че се подготвя промяна в глобите, защото шофьорите не спазват разпорежданията на Пътната полиция.