От 15 декември започва продажбата на винетките за 2015 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция в АПИ.


За шеста поредна година цената остава непроменена, отбеляза тя. Годишният стикер за лек автомобил струва 67 лв., месечният – 25 лв., седмичният – 10 лева.
До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства, добави министърът.
Председателят на АПИ Лазар Лазаров припомни, че винетни стикери могат да се купят основно от бензиностанциите, от офисите на АПИ и на „Български пощи“.
До края на декември ще има паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и за 2015 г.
Годишните винетки от 2014 г. ще важат до 31 януари 2015 г. Месечни и седмични винетки, купени през декември, ще важат за съответния текущ срок и в 2015 г., стана ясно още на пресконференцията.
Визията на винетните стикери е променена с цел да не могат да се фалшифицират, каза Лазаров. По думите му през изтеклата 2014 г. няма нито един сигнал за фалшив винетен стикер.


Ръстът на приходите от винетни такси през 2014 г. е около 6%, а броят на безплатните винетки, които се дават на социално слаби и на инвалиди, е нараснал значително, каза Павлова. В момента 176 хил. автомобила се движат по пътищата с безплатна винетка, като се очаква до края на годината те да станат 200 хил. През 2010 г. такива безплатни винетки е имало на 129 хил. автомобила. По тази причина предстои да бъде направен анализ заедно с експерти от Министерството на здравеопазването и МТСП.


По думите на министъра страната трябва да преминава постепенно към Toll-система за плащане при пътуване по пътищата. Отдавна е време да направим по-справедлива системата при ползването на пътищата и тези, които най-много ги ползват и най-много ги рушат, да плащат по-висока цена, коментира министърът. По думите ѝ това ще доведе до драстично увеличение на приходите и съответно до по-голяма възможност за инвестиции. Тя отбеляза, че започват подготвителни дейности и разговори по подготовката за въвеждането на GPS-базирана Тoll-система.
Министърът смята, че поетапното преминаване към тази система може да стане най-рано през 2017 г., при равни други условия и при наличен инвеститор, който да изгради мрежата.