По инициатива на Сдружение „Онкоболни и приятели” – Ботевград бе отслужен молебен за здраве на жителите на община Ботевград. Богослужението се проведе днес в храма „Успение на Пресвета Богородица”. Присъстващите запалиха свещички и се помолиха за здраве през настоящата година. Отец Иван, който отслужи молебенът, честити новата година на миряните и отправи към тях пожелания за здраве, щастие и благодат.
От името на председателя на организацията Веселка Маринова, която не присъства на църковната служба поради неотложен ангажимент, поздрав към присъстващите отправи Петя Ценева – сътрудник на Сдружение „Онкоболни и приятели”. Тя призова всички да посещават редовно профилактични прегледи, които са много важни за навременното откриване и лечение на злокачествените заболявания.
От своето създаване до момента организацията на онкоболните в Ботевград е инициирала три кампании за профилактика на рака на гърдата. Последната се проведе през октомври 2012 година. В нея се включиха 645 жени на различна възраст. На четири от тях бяха установени карциноми на млечни жлези. Две от жените вече са оперирани и се чувстват добре.
По време на прегледите имаше и три случая на сериозни заболявания на щитовидната жлеза, съобщиха от Сдружение „Онкоболни и приятели” – Ботевград.