Полет на астронавти до Марс може да ги увреди не само физически, но и ментално, в резултат на силната космическа радиация, предупредиха учени от Рочестърския медицински център, САЩ.
                      
Полетът до Марс крие сериозни рискове за астронавтите (снимка: NASA)                       

Отдавна е известно, че продължителното пребиваване в космоса крие опасност от раково заболяване, но има и други рискове. Нови изследвания разкриват възможност за появата на когнитивни разстройства и ускорено развитие на болестта Алцхаймер, твърдят учените.

В орбита около Земята астронавтите за защитени от космическата радиация, благодарение на магнитното поле на планетата ни. С отдалечаване от Земята обаче, въздействието на радиацията нараства. Някои излъчвания могат да бъдат блокирани, но други остават извън контрола на съвременните технологии.

За целите на експеримента учените са облъчвали мишки с радиация, под въздействие на която биха били астронавтите, пътуващи до Марс. Отчетено е влошаване на когнитивните функции на мишките, като памет, внимание и др. Наблюдавани са нарушения на мозъчното кръвообръщение и поява на признаци за развитие на на болестта на Алцхаймер.

Засега учените не знаят как да решат проблема. Единствен вариант е затварянето на астронавтите в бункери от бетон или олово с дебелина 2 метра.