Нова версия на услугата Google Earth предлага виртуални разходки на Марс и по дъното на океана.
Потребителите могат да се полюбуват на триизмерни пейзажи от Червената планета и да се спуснат дълбоко в нейните каньони, или пък да “летят” над подводните планински хребети.
Предишната версия на софтуера позволяваше мигновено да се разгледат 3D изображения на Земята. Обявената вчера Google Earth 5.0 дава същата възможност, но вече и за близката и все още интригуваща планета Марс.
Проектът, резултат от сътрудничество на Google и НАСА, е насочен освен за любителска употреба, но и за сериозни изследвания. Очаква се учените да използват новата услуга, за да споделят данни за Червената планета.
В партньорство с НАСА, Google предлага и услуга за триизмерно разглеждане на космоса. Ресурсите на агенцията помогнаха също на интернет компанията да поддръжа актуална картографска услуга за разглеждане на луната.
С новата версиия на Google Earth потребителите ще могат да видят Марс и “през очите” на корабите, изпращани от Земята към съседната планета, какъвто е Mars Pathfinder на НАСА. Достъпни са и повечето сателитни снимки от Mars Reconnaissance Orbiter, както и от други кораби, обикалящи около планетата.
Нещо повече, потребителите ще имат възможност да добавят собствено 3D съдържание към картата на Марс.
Google Earth 5.0 позволява също разходки по дъното на океана. Хората могат да “летят”под водата и да разглеждат планинските хребети, както и да се връщат назад във времето, за да видят снимките от по-ранните версии на услугата.