Бучка сирене в деколтето и вниманието е гарантирано за седмици наред. Откакто рекламата на млечния продукт се завъртя в тв ефира, сервитьорката с шекспирово име Жулиета се превърна в медийна звезда. „Балконът" й предизвика както средностатистическите зрители, така и членовете на СЕМ. Последните скоро ще излязат със становище дали клипът е обиден за нежния пол.Коя е жената, напомпала с балкански живец образа на Жулиета? Казва се Гергана Дончева и е сред най-успелите родни топмодели, професионална балерина, авторка на детски книги и бизнесдама. Заедно с това и човек на милосърдието, който помага на болни хлапета, продавайки собствената си колекция от пъзели. Последната част от визитката на Дончева е и най-съществената.


За разлика от много свои връстници Гери израства в дом, където парите не са проблем. Майка й е бизнесдама и от 1995-а момичето й помага в разработването на семейния хотел „Мида" на Слънчев бряг. Това, което липсва на Гери, е друго и няма как да бъде заместено. Баща й умира, когато е на петнайсет, и вероятно това събитие възпитава красавицата да бъде борбена и самостоятелна. Дончева поема по котешката пътечка в зората на новия милениум. През 2000-а в родния си Плевен вижда обява, че се търсят модели. Първата година не се събира необходимата бройка, но тя не се предава. Въоръжава се с търпение и на следващата вече учи тайните на подиума.


Гери идва в София с нагласата, че ще се бори да оцелее в моделския бизнес. Знае, че нещата няма да са лесни. Никой не й стои зад гърба. Сама тръгва по кастинги. Участва основно в безплатни ревюта, защото тепърва гради връзки. Въпреки старанието й големите ангажименти се падат на манекенки с връзки. Но Гери не се отчайва, а с вродената си упоритост знае,че ако вярва в себе си, краят ще е в нейна полза. Докато гради кариера в София, брюнетката едновременно учи икономика в УНСС. Дипломирането през 2009 г. хубавицата и до днес отчита като най-голямата победа над собствените си страхове и недостатъци. Друг свой страх - от оръжия, Дончева побеждава с ходенето на стрелба. В университета плевенчанката става шампион по плуване. Прескача и езиковата бариера, защото владее перфектно руски, английски и немски.


С времето Гери става едно от лицата, които най-често са търсени за тв реклами - от банки, марки алкохол до модни брандове. Харесват я заради впечатляващата гръдна обиколка от 96 см и това, че никога не е използвала нищо изкуствено - от боя за коса до средства на пластичната хирургия. Ударът на българката е работата й с италианския архитект Фабио Ротела. Срещат се на купон за рожден ден на модна агенция у нас. Ротела е очарован от Дончева и я кани в Милано, където тя го придружава на скъпи коктейли. Била е дори в дома на Донатела Версаче. Работните и ангажименти я отвеждат в Рим, Ню Йорк, Атина и Португалия. И до днес момичето от Плевен си спомня, че на ревю в Дубай е участвало с рокля за 50 000 евро.


Освен света на модата Дончева щурмува и малкия екран. У нас се появи в сериала на bTV "Стъклен дом" като секретарка на героя на Стефан Данаилов. В САЩ Гери има няколко епизодични роли в телевизията.



Гери Дончева има хоби да реди пъзели. С това се занимава от тригодишна заедно със сестра си. В началото правели само мозайки, които се продавали у нас. С течение на времето и опита стигнали и до неща от САЩ, Франция и Германия. Има и такива, които са направили, съдържащи 9000 части. „Когато си наредил 100-200 пъзела, вече си наясно как се започва", разкрива пред приятели тайната на картините Гери. Тя винаги тръгва от рамката на пъзела и гради останалото. Сред творбите и има и триизмерни пъзели. Преди две години Гери направи изложба с богатата си колекция. Експонатите можеха да бъдат закупени, като парите отиваха за набиране средства за болно дете, което се лекува в Израел от церебрална парализа и епилепсия. Кампанията й има добър успех. Веруюто на Дончева за благотворителността е просто - да не се шуми прекалено около постъпките й. „Или помагаш - или не, няма нужда целият свят да разбере какво си направил."



Рекламата на продукта, в която парченце сирене се търкулва в пазвата на пищна сервитьорка, е вулгарна и оскърбителна за жената. Ако Съветът за електронни медии докаже това, ще напише акт за сексизъм на тв операторите, които я излъчват. Повод за подобна проверка дават няколко жалби, изпратени от зрители до Съвета за електронни медии. СЕМ проучва жалбите и дава становище дали въпросният рекламен клип обижда жените или не. Срещу тв клипа скочиха един куп литератори, които са бесни от подигравката с героите на Шекспир Ромео и Жулиета.