Почти 80 тона сирене на стойност 1 милион долара e било превърнато в негодно от мишки в италианския град Парма, съобщава РИА Новости.

Сиренето е било складирано в склада на местна фабрика.

Впоследствие работници и полицията са го намерили буквално потънало сред миши трупове и екскременти. Част от него ще бъде унищожена, а останалото ще бъде изследвано, за да стане ясно годно ли е за консумация, или не.

Фабриката ще бъде затворена.

Парма е център на района с най-високо развита хранителна-вкусова промишленост в областта Емилиа Романа, известен с своето Пармиджано Реджано.

Пармиджано Реджано е емблематично италианско сирене и едно от най-разпространениете в света. Произвежда се в точно определени райони на областта Емилия Романя. То е традиционно твърдо сирене, произвеждано от обезмаслено краве мляко. Питите му са във формата на барабан и тежат над 30 кг. Отлежават от 1 до 4 години при висока влажност. В Италия Пармиджано се продава на големи буци, отчупени от питата, върху която е щамповано неговото име.

Най-често сиренето се използва настъргано върху супи,  паста, ризото, ястия с телешко или салата. За да усетите пълния му аромат и превъзходен вкус, купувайте го на парче и го настъргвайте непосредствено преди консумация. Топи се перфектно, без да става на конци.

Италианците го консумират и с плодове - смокини или круши, или като трапезно сирене - с хрупкав хляб и вино.