Владимир Путин връчи лично руския паспорт на френската кинозвезда Жерар Депардийо, съобщиха световните агенции.
Депардийо пристигна завчера в Сочи на частно посещение при руския президент, който прекарва новогодишните и коледните празници в резиденцията "Бочаров ручей". Путин поздравил актьора с получаването на гражданството, двамата се прегърнали и поздравили топло, съобщиха от Кремъл.
Първият град, който Депардийо посети вчера като руски гражданин, беше столицата на автономната република Мордовия - Саранск. Там той бе посрещнат тържествено като виден гост от президента, шефа на местния парламент, кмета и журналисти. Жени в национални носии му пяха, нахраниха го с блини и му подариха икона и 2 котета. Актьорът не пропусна да покаже още на летището руския си паспорт, предаде "Нюзру".
По-късно получи и валенки, и народна носия. Тя била ушита спешно в най-големия възможен размер. Домакините се притеснявали, че голямата глава на Депардийо може да не мине през тесния отвор на ризата.
Президентът на Мордовия заяви, че френският актьор Жерар Депардийо, може да заеме вакантното в момента място на министър на културата в страната. Това предаде РИА Новости.

„Ако у господин Депардийо има такова желание, то може да му бъде предложен този пост.", заяви Владимир Волков.

Представител на правителството поясни, че Волков е дал такова предложение, отговаряйки на въпрос на журналисти по време на посещението на Депардийо в републиката.
Актьорът е благодарил на Волков за това предложение, но заявил, че може да вземе такова решение само, след като се запознае с бита и културата на Мордовия.
Властите в Мордовия са предложили на Депардийо да заживее там.