Руската Антидопингова агенция наказа едно от официалните длъжностни лица в спортното ходене във връзка с мащабно разследване за допинг. Виктор Колесников е директор на руския център за спортно ходене в Саранск. Центърът се превърна в едно от водещите места за подготовка на атлетите в спортното ходене, но също така 17 от тях бяха наказани за употреба на допинг.


Сред атлетите са олимпийската шампионка на 20 км спортно ходене Елена Лашманова, наказана за две години през юни, както и Станислав Емелянов, лишен от златния си европейски медал от 2010 г. миналия месец.


Руската атлетическа федерация обяви, че Колесников е обвинен "в непазване на антидопинговите правила", но отказа да разкрие повече подробности. Агенцията обяви, че миналия месец е бил разследван центърът в Саранск във връзка с множеството наказания на руските атлети в спортното ходене.


Вицепрезидентът на ИААФ Сергей Бубка също призна, че световната централа води свое разследване след онлайн капмапния, започната от олимпийския медалист в спортното ходене Джаред Талент, който настоява руският треньор Виктор Чегин да бъде наказан заради рекордния брой негови състезатели, хванати с допинг.


Чегин беше отстранен от делегацията на Русия за Европейското първенство в Цюрих от местната атлетическа федерация, след като Лашманова беше наказана. Той обаче продължи да върши работата си и дори присъства на състезанието в Цюрих. Чегин беше отговорен за всички тренировъчни дейности за повече от десетилетие в центъра в Саранск, който беше преименувам в негова чест.