Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на Република България. На церемонията присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на ВКС Лазар Груев, председателят на ВАС Георги Колев, бившият главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия, членове на ВСС и други.

"Пожелавам му, през тези седем години, които му предстоят, по-малко скандали и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор", това каза бившият главен прокурор Борис Велчев.

Предстои ни работа, чрез която българската прокуратура да изпълни препоръките от последния доклад на Европейската комисия, каза новият главен прокурор Сотир Цацаров минути, след като положи клетва. Предстои ни работа, която бих определил като обща и съвместна, каза Цацаров. „Нека продължим постигнатото досега, каза Цацаров. По негови думи, за никой не е тайна, че прокуратурата продължава да е длъжник на обществото при борбата с организираната престъпност.

„Предлаганият от мен подход е диалог, динамика и уважение”, каза още новият главен прокурор. Той представи екипа си, но не определи техните ресори, като заяви, че за това му трябва още малко време. За свои заместници той предложи Галина Тонева и Борислав Сарафов. Галина Тонева е била подала оставка веднага, след като не е била избрана за главен прокурор, но сега, след разговор с него, ще бъде преназначена за

Пенка Богданова е следващият, прокурор от Апелативна прокуратура - Пловдив с 18-годишен стаж. Ася Петрова, окръжен прокурор в Шумен - прокурор по делото "Килърите". На въпрос на журналисти дали не се е чул с вътрешният министър Цветан Цветанов, Цацаров категорично отрече той да е предлагал заместниците му. Камен Михов е следващият в екипа на Цацаров. Бойко Найденов остава на длъжност шеф на националното следствие. Валери Първанов, който досега е бил негов заместник, ще бъде освободен.

Минути преди полагането на клетвата, изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов каза: „Ще бъдем до един зад него в борбата му с престъпността”.