Висшият съдебен съвет избра Бойко Найденов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

За него гласуваха 14 от членовете на съвета, „против” бяха шестима, а други трима се въздържаха. Найденов беше избран въпреки, че част от гласувалите „против” посочиха, че според закона за съдебната власт той не може да има тези правомощия. Две бяха имената, които обсъжда на днешното си заседание ВСС. Другият номиниран бе  настоящия зам. главен прокурор Галина Тонева. Заседанието бе прекъснато, тъй като министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е председателстващ на ВСС, направи опит да се свърже по телефона с Галина Тонева. Оказа се, че тя все още не бе дала съгласие за номинацията си.

Процедурата по избор изпълняващ длъжността главен прокурор е в резултат на предложението на ВСС президентът Росен Плевнелиев да освободи с указ Борис Велчев от длъжността главен прокурор и да го назначи за съдия в Конституционния съд. Съгласно изискванията за съдебната власт, след издаването на указа на държавния глава, Велчев подаде оставка пред ВСС.

В близките дни се очаква да започне процедурата по избор на нов главен прокурор. За да бъде номиниран един кандидат, той трябва да събере подкрепата поне на петима членове на ВСС.