РЗС иска отмяна на референдума на 27 януари, заяви на брифинг в парламента лидерът на партията Яне Янев.

Депутатите от РЗС ще внесат проекторешение, с което Народното събрание да гласува отмяна на решението си за насрочване на референдума. Янев иска още президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за противоконституционност на въпроса за референдума и на текстове от Закона за референдумите. Според Яне Янев въпросът за референдума на 27 януари не е в компетенцията на народното събрание, съответно не може да е въпрос в допитване до гражданите. Въпросът за ядрената енергетика е в компетенцията на изпълнителната власт, посочи депутатът.

Референдумът е вреден, и чрез него БСП вкарва държавата в капан, заяви Янев. Според него на предстоящия референдум с „да” ще гласуват по-малко от 500 000 граждани. Това обезсмисля допитването до народа и ще бъдат хвърлени пари на вятъра, смята депутатът. Никой не печели от този референдум, заяви той. Според Янев, истинският референдум трябва да бъде за нова българска Конституция, за това броят на народните представители да се намали до 100.

„Много скоро ще стане ясно, че целта на референдума е БСП да си изпере гузната съвест”, каза Янев. Той заяви, че много скоро ще бъде разсекретено СРС, което ще докаже правотата на думите му.

На въпрос защо именно сега искат отмяна на референдума, а не преди насрочването му, Янев не отговори конкретно, а само: „Сега е моментът да се спре това безумие”.