След  многократни запитвания и зададени въпроси в открити телевизионни предавания за получаване на ортопедични обувки от хората с увреждания, кметът на общината Георги Георгиев се ангажира да провери как стои въпросът със заявките и получаването им.


Поръчките на ортопедични обувки за инвалидите бяха предоставяни на координатора на НЦСУ- Горна Баня Димитър Стоянов, който обслужваше трите общини – Ботевград, Правец и Етрополе. Същият е напуснал работа през 2011 год.


Другата причина е промяната в нормативната уредба  и по-точно в ЗИХУ,  ППЗЧХУ, чл. 40 (приложение 7) през 2011 год. Според измененията правоимащите хора с увреждания, които се нуждаят от ортопедични обувки, лично трябва да представят от лекар специалист протокол във фирмата, която произвежда такива артикули. След това с фактура от фирмата производител и уреждане на документите в Дирекция „Социално подпомагане” се получават пари на стойността на обувките, които се внасят лично в касата на фирмата производител.


Дирекция „Социално подпомагане” поема разходите за пътуване до София на хората, които имат нужда от ортопедични обувки.
Преди измененията в уредбата от социалната служба превеждаха парите директно на фирмата производител, но след 2011 год. правоимащите лично внасят сумата във фирмената каса при поръчка на обувки.