Полк. Николай Живков, който е общински съветник от Коалиция "Промяна", бе преизбран за председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград. Това стана на отчетно-изборната конференция на организацията, която се проведе тази вечер в сградата на ДНА. Зам.председателското място зае о.р. подполковник Стамен Лъжански.


Ръководството на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите се състои от 9 човека. В Контролната комисия влизат трима бивши военнослужещи. Чрез гласуване бяха определени и четирима делегати на областната конференция на организацията.


Отчетно-изборната конференция започна с отчет за дейността на организацията през последните четири години, представен от Николай Живков. Той се върна назад във времето и припомни фактите около създаване на местната структура. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на починалите учредители и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград. Николай Живков изрази своята благодарност към Георги Стефанов Георгиев, Петко Лазаров и Янаки Яков за създаване на дружества към Съюза съответно в селата Врачеш, Трудовец и Литаково. Той благодари на Иван Вутов – председател на военния клуб, и на Мико Дончев – член на Съюза на военноинвалидите в Ботевград, за провеждането на различни прояви, свързани с патриотичното възпитание на подрастващото поколение в нашата Община.


Николай Живков подчерта, че Съюзът има основна роля за запазване на сградата на ДНА. Той каза, че тя остава в активите на Министерството на отбраната, съгласно решение на съда. В отчета си Живков посочи, че съществена придобивка за ботевградската военна организация е социалната кухня към Министерството на отбраната, която осигурява топъл обяд на 40 социално слаби членове на Съюза.
Като недостатък председателят отчете липсата на добри взаимоотношения между ръководството на организацията и кмета на общината. „Ние сме готови да предприемем действия за подобряването им, но не на цената на ДНА”, каза Николай Живков.


„За разлика от Ботевград в другите общини на Софийска област съществуват отлични отношения между кметовете и структурите на Съюза”, подчерта гостът на отчетно-изборната конференция - полк. Иван Ников – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По негови думи ботевградската организация е сред най-активните в областта.


Приобщаване на повече бивши военнослужещи към редиците на Съюза на офицерите и сержантите в Ботевград, създаване на клубове по интереси, библиотека и зала на славата в ДНА  - са само част от задачите, които си поставя за решаване новото ръководство.


На отчетно-изборната конференция бе взето решение Христо Гевреков да бъде обявен за почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ботевград.  


По думи на Николай Живков, в Ботевградска община офицерите и сержантите от резерва наброяват съответно 450 и 250 човека, офицерите от запаса са 90, а старшините – 80. Не всички обаче са членове на Съюза.