Общинската конференция на БСП Ботевград, която се състоя днес в пенсионерски клуб “Детелина“, номинира д-р Веселка Златева, Стоян Мирчев и адв. Христо Якимов за народни представители в следващия Парламент. Те получиха най-много гласове от общо девет на брой членове на местната скруктура на БСП, номинирани от отделните партийни организации в града и селата. Имената на тримата активисти ще бъдат предложени на Областния съвет на партията, който всъщност ще подреди листата за 26 МИР.   


В решенията на конференцията бе записано да бъде подкрепена кандидатурата на Стоянка Балова - председател на Младежкото обединение в Софийска област и тя да бъде включена в листата от Младежкото обединение в БСП. Габриела Гергинова направи предложението от името на младежката организация в Ботевград и Софийска област. 


Общинската организация в Ботевград даде висока оценка за работата на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и подкрепя издигането й за народен представител. По време на конференцията бе приет нов член на партията, който е 10-ти поред в последния един месец. 


В конференцията взеха участие 80 делегати. След гостите бяха акад. проф. член кореспондент на БАН Стоян Михайлов, председателят на „Нова Зора” Йонка Йотова, председателят на ОбС на БАС полк. о.з. Георги Гергинов и др.


По-важните решения на конференцията на БСП са: Народни представители, навършили 12 г. в НС да могат да се кандидатират, но не като водачи на листи, но да имат право на преференциален вот; Конференцията приема прекия избор на председателя на НС на БСП и той да се счита за легитимен при получени гласове 50+1 от имащите право на глас; Мандатът на народните представители да не е повече от 12г.


„Днес промяната в БСП и страната е наложителна. Тя започна по волята на делегатите на 49-ия конгрес на партията с избор на нов председател Корнелия Нинова и с избирането на ген. Румен Радев от народа за президент на Републиката, това каза Николина Цолова, председател на ОбС на БСП Ботевград по време на представянето на доклад за обществено-политическата обстановка в страната. -Ние сме единствената партия, която отвори вътре в нея разговора за промяна чрез вътрешни референдуми, пряк избор на лидера на партията, ограничаване на членството по право и делегираните членове, които години наред са в ръководни органи, равни възможности за всеки член на БСП, мандатност за общински и областни председатели, мандатност на председателя и на народните представители – не повече от 12 години независимо от боря на мандатите, секторно обучение на млади политици, ясна и конкретна, ангажирана към хората управленска програма. Именно тези промени ще дадат ясен знак към обществото, че БСП отново е единствената сериозна алтернативата на досегашното правителство”, заяви още председателят на ОбС на БСП в Ботевград.


Според Николина Цолова успехът на БСП в президентските избори подсказа до голяма степен и подхода на кампанията, която предстои. “Да покажем на хората, че БСП е демократична и ще следва само и единствено волята на гражданите, а не тясно-партийни интереси“, подчерта тя.