Днес ще обобщя най-важното от изминалата първа година от мандата ми през призмата на събитията, които се случиха. Посегателството срещу Доган е посегателство срещу демокрацията на България. Това каза на пресконференция днес президентът на България Росен Плевнелиев.

Вярвам в институциите, затова нека да оставим компетентните органи да си свършат работата, заяви Плевнелиев по повод опита за покушение. Призовавам всички политици в България - да не използват нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган за предизборни цели. Президентът посочи, че ако този акт на посегателство срещу демократичните ценности в страната бъде използван в предизборните кампании на опозицията, ще е много опасно и безотговорно. Осъдих категорично още в първите минути на случилото се този абсолютно недопустим акт за насилие срещу лидер на политическа партия в България, отбеляза президентът.

Той обясни, че веднага е разговарял лично с Ахмед Доган и имал възможността да изрази своята чисто човешка оценка на ситуацията. Поздравих и новия председател на ДПС Лютви Местан, като му пожелах успех на политическата сцена в работата му на лидер на една голяма политическа партия, добави Плевнелиев. Аз вярвам в институциите и искам те да получат шанс да разкрият това нападение срещу Ахмед Доган и самите политици да им го дадат, заяви президентът.

На заседанието на Съвета по национална сигурност, който ще се състои на 5 февруари, е включена и извънредна точка за обсъждането на атентата срещу бившия лидер на ДПС.

Две са силното негативните събития, които маркираха първата година от мандата ми: нападението срещу лидера на ДПС и атентата на летище Сарафово, посочи той. Категорично заявявам, че до мен не е достигал доклад, в който да се казва, че организацията "Хизбулла" има участие в атентата на летище "Сарафово".

Надявам се повече политици да последват моя пример: да направят обещанията си публични и второ, да внимават какво обещават. Ние надградихме нашите инициативи - голям е успехът на "Българската Коледа", отворихме президентството за дебати, където всички могат да общуват надпартийно, президентството отвори широко вратите си за всички. Ще отстоявам независимостта на президентската институция, заяви Плевнелиев.

Приемането на пакета от 4 закона в сектор "Сигурност" ще реши проблема със службите, ще сложим край на статуквото в тези служби, като така ще нарушим 23-годишната практика да се работи на парче, на тъмно и без законови регламенти.

Енергийната ефективност и диверсификацията станаха приоритети, националната програма за енергийна ефективност също набира развитие, от нея със сигурност ще спечелят всички българи, защото най-евтината енергия е спестената енергия, каза президентът. Работим за устойчив растеж и инвестици. Важно е да се строят мостове, магистрали и т.н. и постигнатото в това отношение темпо трябва да се поддържа независимо кой е на власт.

Той посочи, че друг приоритет на президентството е развитието на технологиите и иновациите. "Искам държавата да е близо до гражданите си, независимо къде са те по света. Моята цел е да бъга гост на българската църква, на българската общност, където и по света да ида", каза Плевнелиев.

Той обобщи, че е провел над 100 срещи на високо ниво в чужбина и над 35 в България - това е показателно, че страната ни е уважавана и мнението ни се търси и цени.

През втората година от мандата ще се търси решение на трите най-големи проблеми на България - дефицитът на справедливост в обществото (съдебната система), недостатъчната приемственост и надграждане и демографския проблем. Ще трябва да се завърши административната реформа и да се въведе електронното правителство.

Президенството даде много добри примери за приемственост и надграждане, един от които е "Българската Коледа". Ако нещо не работи, го оправи, ако работи - не го разваляй - това е основният принцип, по който трябва да се действа.

Манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще, каза президентът. По думите му България подкрепя Македония и изпитва най-добронамерени и добросъседски чувства към нея.

Един от приоритетите на президентската институция за настоящата 2013 година е именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония. Този договор ще бъде изготвен на базата на Декларацията за добросъседство между двете държави от 1999 година. За съжаление, към този момент тази декларация не се изпълнява от управляващите в нашата съседка, заяви Плевнелиев и изрази надежда договорът за добросъседство да бъде сключен в максимално бърз срок, защото това ще работи за доброто и на България, и на Македония.

По отношение на външната политика се надявам да продължим започнатото и да продължим усилията за диалог със страните с висок потенциал за развитие и инвестиции. Земеделието и туризма имат потенциал за развитие.

Вярвам, че всеки от нас може да допримесе за една по-добра и демократична България, като гласува на референдума. Въпросът на първия в страната референдум има смисъл, очаквам той да отприщи гражданската енергия и този референдум да не е първият в мандата ми.

Обещах ефективно президенство и такава беше първата година от мандата ми.