Изграждането на софийския околовръстен път при Гара Яна, който е и началото на автомагистрала „Хемус“, ще съкрати времето за влизане и излизане от столицата с до 20 минути и ще се намали броят на жертвите на катастрофи. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от МРРБ. Павлова, заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, инспектираха цялото трасе на обекта с дължина около 9 км. Стойността на строителните работи е 38,3 млн. лв.


При нулевия километър на АМ „Хемус“ усилено се изгражда тунел под трасето. Той ще позволи безконфликтен достъп на движещите се в посока София – Ботевград до намиращите се от другата страна на магистралата търговски обекти. В момента трафикът се регулира със светофар за ляв завой, който при пускането в експлоатация на магистралата ще бъде премахнат.


Съгласно актуализирания график за работа на изпълнителя и при положение, че времето се задържи добро, би било възможно обектът да бъде завършен предсрочно. Очакванията ни са това да стане до 1 юни, когато е началото на туристическия сезон, посочи министър Павлова. По срок обектът трябва да е завършен до средата на август.


Климатичните условия позволяват на строителите и в момента да изпълняват сериозни довършителни и строителни работи по трасето, допълни регионалният министър. Към днешна дата обектът е изпълнен на 85%. Изключение прави участък от около 500 м, върху който е разположен петролопровод. Тръбата напролет ще бъде преместена и по този начин цялото трасе ще бъде проходимо, коментира Павлова.