Първата книга на Стаменка Димитрова – „Шипка залезночервена” /лирика и сатира/ бе представена тази вечер във военния клуб в Ботевград. Събитието, организирано от Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”, уважиха близки, приятели и колеги по перо на автора. Началото на литературната вечер поставиха възпитаниците на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” Мартина Тодорова и Диляна Симеонова. Те изпълниха стихове и прочетоха фрази от книгата на Стаменка Димитрова.
 
„Аз, от своя страна, се радвам, че имах възможността да помогна на Стаменка Димитрова да реализира една отдавнашна своя идея с издаването на самостоятелна книга. Помощ – минимална, защото тя има още много приятели, които подкрепиха това начинание по един или друг начин. Сред тях са и всичките членове на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград, което неотдавна се превърна и в официално регистрирано сдружение, целящо да работи именно в полза на местните творци, популяризирайки техните прозрения и постижения пред ботевградската общественост, а и не само. То с право може да се счита за наследник на литературните творчески обединения в града ни, които под различни названия, но вече 50 години съществуват. С право, защото голямата част от настоящите членове на вече регистрираното Сдружение са живата тяхна история. Такава е и Стаменка Димитрова”, каза председателят на организацията Стефка Граматикова, която е и редактор на книгата „Шипка залезночервена”. Тя обясни, че лирическата част на книгата е разделена на цикли, проследяващи житейския път на героинята, но и отразяващи умението на авторката да работи с различни жанрови форми като етюда и лирическата миниатюра, а сатиричната е събрала само малка част от епиграмите на Стаменка. От името на дружеството Стефка Граматикова връчи поздравителен адрес на авторката.


„Вярвам, че животът има най-малко две лица, които Стаменка много точно е уловила”, заяви водещият на представянето Симеон Ангелов.


Стаменка Димитрова получи много цветя и поздравления от присъстващите, сред които бяха и членове на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Стаменка Димитрова е от Врачеш. Тя е наследила любовта си към поезията от своите предци, които също умеели на редят рими. Мнозина я познават като машинен инструктор в бившите „Микроелектроника” и СХК. Малцина обаче знаят за порива й да изразява чувствата и мислите си в мерна реч. Епизодично нейните стихове са се появявали на страниците на местните вестници и алманаси. През 1982 г.тя печели конкурс за оригинална поезия на есперанто. Стаменка Димитрова е дипломиран преподавател по есперанто. Тя е лауреат и на три международни конкурса „Ботева поезия”.